Istoric

În urma destrămării Standard Oil în 1911, a fost fondată compania Standard Oil Company of New York, sau Socony, impreuna cu alte 33 de companii succesoare. În 1920, compania a fost înregistrată sub numele de “Mobiloil”.

În 1931 Socony a fuzionat cu Vacuum Oil pentru a forma Socony-Vacuum.

În 1933 Socony-Vacuum și Jersey Standard (care a avut producție și rafinării de petrol in Indonezia) au fuzionat interesele lor din Orientul Îndepărtat într-un joint-venture 50-50. Standard Vacuum Oil Co, sau “Stanvac”, activa în 50 de țări, inclusiv în Africa de Est, Noua Zeelandă și China, înainte de a fi dizolvată în 1962.

În 1935, Socony Vacuum Oil a deschis imensul port Mammoth Oil pe Staten Island, care avea o capacitate de manipulare de un sfert de miliard de litri de produse petroliere pe an și putea să transbordeze ulei de pe petroliere și barje fluviale.

În 1955, Socony-Vacuum a fost redenumit Socony Oil Mobil Company. În 1963 , aceasta a schimbat numele comercial de la “Mobilgas” în “Mobil”, introducând un nou logo. Pentru a celebra aniversarea a 100 de ani în 1966, “Socony” a fost scos din numele companiei.

De-a lungul anilor, Mobil a fost printre cei mai mari vânzători de benzină și ulei de motor din Statele Unite, deținând chiar primul loc în anii 1940 și o mare parte din anii 1950. Diversele produse Mobil timpul Socony-Vacuum și Socony-Mobil de-a lungul anilor au inclus Metro, Mobilgas și benzine Mobilgas Special; Mobilfuel Diesel, ulei de încălzire Mobil-flame, Mobil Kerosine, Lubrite, Gargoyle, Mobiloil și ulei de motor Mobiloil Special, Mobilgrease, Mobillubrication, Mobil Upperlube, antigel Mobil Freezone și Permazone, lichid de transmisie automată Mobilfluid, anvelope Mobil Premiere, Mobil Stop-Leak, Mobil Lustrecloth, printre multe altele.

În 1954 Mobil a introdus un nou și îmbunătățit Mobilgas Special ca răspuns la tendințele noilor automobile cu motoare de înaltă compresie, cu cerințe de benzină cu cifră octanică din ce în ce mai mare. Cele mai noi formule de Mobilgas Special au fost promovat ca oferind “o revizie la fiecare rezervor de carburant”, ca urmare a unei combinații de substanțe chimice cunoscute sub numele de”Complexul Mobil de putere”, care a fost proiectat pentru a crește puterea, a verifica timpul de pre-aprindere, a corecta problemele de aprindere ale bujiilor, diminuarea pierderii de timp și combaterea înfundării carburatoarelor. Mai târziu, campaniile de publicitate au denumit Mobilgas ca”Benzina noilor automobile ” după testări extinse.

În 1962 liniile de produse pe benzină Mobilgas și Mobilgas Special au fost redenumite ca Mobil Regular și Mobil Premium, într-un effort de a sublinia numele de marca scurtat “Mobil”. După câțiva ani de promovare a benzinelor Mobil ca “Megatane” –evaluate și ca benzine “High Energy”, Mobil a început, în 1966, promovarea ambilor carburanți, Regular și Premium, ca “Benzine Detergent”, ca urmare a includerii aditivilor concepuți pentru a curăța carburatoare și diverse piese interne de motoare.

Mobil a primit premii de la General Motors și alți constructori auto pentru creșterea aditivilor detergenți din benzina Super fără plumb în 1984, pentru a preveni formarea de depozite sau acumulari în injectoare, precum și eliminarea depozitelor existente.

La sfârșitul anilor 1980 Mobil a vândut stațiilor sale de alimentare în Norvegia, Suedia și Danemarca către Norsk Hydro, care le-a convertit în stații Hydro.

Mobil și-a mutat sediul din New York în Fairfax County, Virginia, în 1987.

În 1998, Mobil Corporation și Exxon Corporation au fuzionat, pentru a crea ExxonMobil. Fuziunea a fost finalizată la data de 30 noiembrie 1999.

Astăzi ExxonMobil este a treia cea mai mare companie din lume după venituri și este a doua cea mai mare companie cotată la bursa în funcție de capitalizarea de piață. Compania a fost clasată pe locul 5 la nivel global în lista Forbes Global 2000, în 2013.

Cu 37 de rafinării de petrol în 21 de țări, constituind o capacitate combinată de rafinare zilnică de 6,3 milioane de barili (1 milion m3), ExxonMobil este cel mai mare rafinator din lume, un titlu care a fost, de asemenea, asociat cu Standard Oil de la constituirea sa în 1870.